Onderteken mede het WOO verzoek aan de gemeente.
WOO smartcity
Hellendoorn dinsdag ?? November 2024
Aan het College van B&W van de gemeente Hellendoorn
Willem-Alexanderstraat 7
7442 MA Nijverdal
Betreft WOO verzoek
Inzake SDG en smart city
Onderwerp Stand van zaken ‘smart city’ dan wel SDG projecten in gemeente Hellendoorn
In de Andere Krant van 12 augustus 2024 stond te lezen dat duizenden ambtenaren van gemeentes, ministeries, ngo’s en andere instanties achter de schermen druk doende zijn met de het aanleggen van de infrastructuur en voorbereidingen te treffen voor de komst van de zogenaamde ’15- minutensteden’ waar de bevolking straks in komt te wonen. https://deanderekrant.nl/nieuws/de-smart-city-is-dichterbij-dan-u-denkt-2024-08-12
1- Wat is de stand van zaken van dit moment in gemeente Hellendoorn als het gaat om de invoering van tal van maatregelen in het kader van de komst van de zogenaamde ‘smart city’? In het artikel wordt nader ingegaan op een aantal hiermee verband houdende zaken. Het gaat bijvoorbeeld om de invoering van ‘zero-emissie zones’, waarbij het traditionele verkeer wordt verbannen, de vervanging van verkeersregelinstallaties door zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties, ‘smart’ stoplichten die contact kunnen maken met mobiele telefoons in de auto’s, plaatsing van camera’s met ‘Automatic Number Plate Recognition’ (automatische nummerbord herkenning) in de openbare ruimte, we kennen ze al van de parkeergarages, en de invoering van speciale voertuigen en software voor de handhaving ervan. In de openbare ruimte komen overal camera’s te hangen die toegerust zijn op gezichtsherkenning, dat kan zelfs door de voorruiten van auto’s heen. Lantaarnpalen worden vervangen door slimme lantaarnpalen en deze krijgen een internetverbinding zodat ze kunnen communiceren, via 4G en 5G, met datacenters, alwaar AI (kunstmatige intelligentie) wordt toegepast op de binnenkomende data. Het gaat om data als GPS, video en audio. Controle en handhaving gebeuren met behulp van AI en algoritmes, waar nog nieuwe wetgeving voor benodigd is om het te laten functioneren. Los van al deze ontwikkelingen kunnen we de vraag stellen of de burger (de inwoners van onze gemeente) hiervan op de hoogte zijn (gebracht?) en wat het gemeentebestuur hiermee van plan is? Voor probleemwijken kunnen al deze technieken worden ingezet om controle tot achter de voordeur mogelijk te maken, ook zonder dat de bewoners er erg in hebben. Maar waarom zou de overheid alleen ‘probleemwijken’ onder de loep nemen?
2- De vraag die wij hebben is in hoeverre het gemeentebestuur (College) van mening is dat dit een goede ontwikkeling is, waar de gemeente Hellendoorn van harte aan meedoet?
3- En de vraag is ook hoe al deze nieuwe technologische ontwikkelingen zich verhouden tot de privacy van onze inwoners?
4- Heeft de gemeente al een alternatief antennebeleid ontwikkeld of in het bestaande antennebeleid rekening met al deze nieuwe ontwikkelingen gehouden?
5) En worden de privacyregels daarbij ook meegenomen? Is het College op de hoogte van recente visies omtrent deze zaak bij de Autoriteit Persoonsgegevens?
6- Is het niet vreemd dat de gemeente de vergunning vertrekking niet meer in eigen handen heeft? Een bekend spreekwoord luidt ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Het zou bij voldoende belangstelling in de raad geen kwaad kunnen hierover eens verder met elkaar van gedachten te wisselen. De technologische ontwikkelingen gaan in een rap tempo en er zijn ontwikkelingen waarvan wij denken dat die op weerstand zullen stuiten. Denk aan gezichtsherkenning in de openbare ruimte en de daarbij behorende inbreuk op de privacy. Een systeem dat wordt opgezet voor surveillance kan in de verkeerde handen gemakkelijk ontsporen.
7- Worden er in de gemeente Hellendoorn voldoende checks-and-balances ingebouwd zodat het niet de verkeerde kant opgaat (denk aan China). Kan het College hiervan voorbeelden geven?
8- Erkent de gemeente dat dit beleid van boven is ingegeven door het World Economic Forum, de EU en andere NGO’s?
9- Is het de gemeente duidelijk dat geen enkele burger een stem heeft kunnen uit brengen op deze technocratische NGO instituties?
10- Is het de gemeente duidelijk dat veel burgers het gevoel hebben dat ze straks opgesloten zitten in een digitale infrastructuur?
11- Hoe staat de Gemeente er in dat mensen waarop niemand heeft kunnen stemmen het beleid van de Gemeente mede bepaald?
12- Wat is de reden dat de gemeente summier informatie verstrekt aan haar burgers betreffende de SDG programma’s? Of anders gezegd het gesprek volledig uit de weg gaat?
13- Is het de gemeente duidelijk dat het praatclubje zoals Mark Rutte het benoemde veel verder gaat dan gezellige bijeenkomsten?
14- Zijn de fracties in de gemeente voldoende op de hoogte welke weg de gemeente is ingeslagen?
15- Is het de gemeente duidelijk en met name haar ambtenaren dat zei werkzaamheden uitvoeren waarbij wettelijke kaders ontbreken?
16- Is het de gemeente duidelijk dat zei werkzaamheden verrichten en samenwerken met NGO's die tot doelstelling hebben het publieke debat te beïnvloeden ten voordele van buitenlandse entiteiten?
17- Is het de gemeente duidelijk dat zei zich voor het karretje hebben laten spannen en zei direct en indirect aan de coup in Nederland meewerken?
18- Is het de gemeente duidelijk dat veel wetgeving mede is geschreven door de NCTV, zoals valt te lezen in de vele WOO verzoeken?
Wij danken u voor de beantwoording, waarbij wij er van uit gaan dat we geen zwartgelakte en antwoord verwijzingen van u ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Burgers aan zet gemeente Hellendoorn
p/a Wemekampstraat 22
7447 JD Hellendoorn
info@burgers-gemeente-hellendoorn-aan-zet.nl